Korespondencja po śmierci Z. Celichowskiego i z okresu organizacji Biblioteki w ramach Fundacji ``Zakłady Kórnickie'' - Archiwum Biblioteki Kórnickiej (1924-1952); Fr., Olejniczak; Stanisław, Piwko; Stefan, Namysłowski; Joseph, Jolowicz; Kazimierz, Kaczmarczyk; W., Kalinowicz; Józef, Kallenbach; I., Kasperski; Piotr, Koczorowski Stanisław; Piotr, Kondziela; Józef, Korzeniowski; et al. (1923)
Różne notatki, m.in. opis szaf w sali rękopisów, wypisy bibliograficzne, k. 139-153.
Na wielu kartach pocztowych i kopertach brak znaczków.
Keywords: Berlin; księgarnia - Jolowicz Joseph; Kotowo; Towarzystwo Gimnastyczne ``Sokół''; wydawnictwo - Stern Joachim; Kraków; Księgarnia Katolicka Władysława Miłkowskiego; Drukarnia Uniwersytetu Jagiellońskiego; księgarnia - Gebethner i Wolff; księgarnia - Gebethner G. i Sp; Biblioteka Jagiellońska; księgarnia - Friedlein D. E; Leipzig zob. Lipsk; Lipsk; księgarnia - Hiersemann Karl W; księgarnia - Fock Gustav; Lowanium; Biblioteka Uniwersytecka; Belgia; Lublin; Biblioteka Publiczna im. Hieronima Łopacińskiego; Lwów; Redakcja Kwartalnika Historycznego; Redakcja ``Przewodnika Bibliograficznego'' w Zakładzie Narodowym im. Ossolińskich; Towarzystwo Naukowe; Biblioteka Ukraińskiego Towarzystwa Naukowego im. Szewczenki; Monachium; Verlag für Kulturpolitik; Paryż; Towarzystwo Demokratyczne Polskie; Biblioteka Polska; Poznań; Uniwersytet. Seminarium Filologii Klasycznej; Drukarnia Dziennika Poznańskiego; Archiwum Archidiecezjalne; Archiwum Państwowe; Drukarnia i Księgarnia św. Wojciecha; księgarnia - Fiszer i Majewski; Uniwersytet. Seminarium Historyczne; Tarnowskie Góry; Państwowe Seminarium Nauczycielskie; Warszawa; Księgarnia i Dom Wydawniczy Trzaska; Evert i Michalski; Ministerstwo Spraw Zagranicznych. Biblioteka. Biuro Międzynarodowej Wymiany Wydawnictw; Biblioteka Główna (Uniwersytecka); Waszyngton; United States Departament of Agriculture. Ofice of Publications; United States Departament of Agriculture. Library; Wilno; Uniwersytet Stefana Batorego; Drukarnie; Korespondencja; Księgarnie; Projekt przeniesienia biblioteki jako depozytu do Archiwum Państwowego w Poznaniu