Listy do Zygmunta Celichowskiego - Archiwum Biblioteki Kórnickiej (1869-1923); Zygmunt, Celichowski; Klemens, Kantecki; Józef, Korzeniowski; Biblioteka Kórnicka (1872)
KANTECKI KLEMENS, historyk, publicysta, bibliotekarz i konserwator zbiorów PTPN, 1872-1884, (11), k. 1-12. - recenzje wyd. BK pisane przez K. Kanteckiego; kwerenda dotycząca materiałów do popularnej pracy o Mikołaju Koperniku; o posadę w BK; udostępnianie zbiorów BK Józefowi Szujskiemu i pośrednictwo Z. Celichowskiego w udostępnianiu mu rkps ``Acta Tomiciana'' w bibl. Raczyńskich w Rogalinie; kwerenda do prac K. Kanteckiego: ``Potomkowie krzyżaków. Dzieje Kurlandii aż do Maurycego Saskiego''. (Przewodnik Naukowy i Literacki 1881), ``Stanisław Poniatowski, kasztelan krakowski''. (Poznań 1880); sprawa członkostwa PTPN dla Jana Karłowicza.
57 listów
Keywords: Kraków; Biblioteka Czartoryskich; Kościół Św. Katarzyny (Augustianów) na Kazimierzu; Kurlandia; Paryż; Biblioteka Polska; Poznań; Towarzystwo Przyjaciół Nauk; Rogalin; Biblioteka Raczyńskich; Korespondencja; Kwerendy; Wydawnictwa