Listy do Zygmunta Celichowskiego - Adolf, Bruchnalski Wilhelm; Aleksander, Brückner; Zygmunt, Celichowski; Archiwum Biblioteki Kórnickiej (1869-1923); Biblioteka Kórnicka (1890)
2) BRÜCKNER ALEKSANDER, slawista i historyk literatury, prof. języków i literatur słowiańskich na uniwersytecie berlińskim, 1890-1916, (40), k. 6-64. - kwerendy, konsultacje, wypożyczenia rkps. i st. dr. do zagadnień: geneza i autorstwo "Historii prawdziwej...", "Kazania średniowieczne" (Rozprawy Akademii Umiejętności Wydziału Filologicznego, t. 24:1895; t. 25:1897); "Średniowieczna poezja łacińska w Polsce (tamże t. 16:1892; t. 22:1895; t. 23:1894); literatura ariańska w Polsce (zob. A. Brückner, "Z dziejów polskich różnowierców. Arianie". [w:] "Ateneum" 1896, t. 2-3); "Marin Czechowic" (tamże 1896, t. 1); "Jan Łaski" (tamże 1898, t. 1-2); "Marcin Krowicki" (tamże 1898, t. 4); "Ze staropolskich anegdot i przypowieści (tamże 1899, t. 4); problem autorstwa "Żywota Ezopa (zob. A. Brückner, "Ezopy polskie" (Rozprawy Akademii Umiejętności Wydziału Filologicznego, t. 34:1902); autorstwo "Przygód starego żołnierza" z 1595; Mikołaj Rej; "Dzieje literatury polskiej w zarysie (Warszawa 1903); opinia o pastorze i teologu niem. Rudolfie Kruske - [k. 51, 54, 55 - CD 240].
42 listy
Keywords: Korespondencja