Listy Karola Estreichera, bibliografa, historyka literatury, dyr. BJ, do Zygmunta Celichowskiego - Archiwum Biblioteki Kórnickiej (1869-1923); Karol, Estreicher; Biblioteka Kórnicka (1870)
Współpraca Z. Celichowskiego przy redagowaniu ``Bibliografii polskiej'' - uzupełnianie jej opisami dr. XV i XVI w. ze zbiorów BK i konsultacje bibliograficzne z tym związane; sprawa pierwszeństwa BJ w licytacji st. dr. Baltazara Opecia: ``Żywot Jezu Krysta'' (przekład ``Meditationes vitae Christi'' św. Bonawentury, Kraków 1522); najdawniejsze dr. pol.; uwagi o wyd. BK; broszura Z. Celichowskiego: ``Ars moriendi'' (Toruń 1874) i wskazówki dotyczące kórnickiego ksylografu ``Ars moriendi''; spuścizna po ks. Ignacym Polkowskim i losy jego biblioteki; Mateusz z Krakowa; rękopisy J. M. Hoene-Wrońskiego wypożyczone do Krakowa; notatka biograficzna Z. Celichowskiego dotycząca K. Estreichera i nekrolog (dr.).
15 listów
Keywords: Kraków; Biblioteka Jagiellońska; Korespondencja