Listy Karola Estreichera, bibliografa, historyka literatury, dyr. BJ, do Zygmunta Celichowskiego - Karol, Estreicher; Archiwum Biblioteki Kórnickiej (1869-1923); Biblioteka Kórnicka (1870)
Współpraca Z. Celichowskiego przy redagowaniu "Bibliografii polskiej" - uzupełnianie jej opisami dr. XV i XVI w. ze zbiorów BK i konsultacje bibliograficzne z tym związane; sprawa pierwszeństwa BJ w licytacji st. dr. Baltazara Opecia: "Żywot Jezu Krysta" (przekład "Meditationes vitae Christi" św. Bonawentury, Kraków 1522); najdawniejsze dr. pol.; uwagi o wyd. BK; broszura Z. Celichowskiego: "Ars moriendi" (Toruń 1874) i wskazówki dotyczące kórnickiego ksylografu "Ars moriendi"; spuścizna po ks. Ignacym Polkowskim i losy jego biblioteki; Mateusz z Krakowa; rękopisy J. M. Hoene-Wrońskiego wypożyczone do Krakowa; notatka biograficzna Z. Celichowskiego dotycząca K. Estreichera i nekrolog (dr.).
15 listów
Keywords: Kraków; Biblioteka Jagiellońska; Korespondencja