Listy Aleksandra Hirschberga [...] do Zygmunta Celichowskiego - Zygmunt, Celichowski; Aleksander, Hirschberg; Archiwum Biblioteki Kórnickiej (1869-1923); Biblioteka Kórnicka (1876)
HIRSCHBERG ALEKSANDER, historyk, kustosz Zakładu Narodowego im. Ossolińskich, przewodniczący Towarzystwa Oświaty Ludowej - o udostępnianie rkps. BK do monografii Hieronima Łaskiego (Lwów 1888); sprawa zwrotu st. dr. "Ecclesiastes" z XVI w. wypoż. przez Włodzimierza Dzieduszyckiego; kwer. dotycząca materiałów rkps. do historii Królestwa Polskiego z l. 1815-1831 w BK i in. bibl. wielkopolskich; usunięcie książki J. Chociszewskiego "Dzieje narodu polskiego" z galicyjskich bibl. szkolnych przez Radę Szkolną Krajową; materiały do wyd. "Acta Tomiciana" w bibl. lwowskich; pośrednictwo Z. Celichowskiego w nabyciu czasopism ludowych wielkopolskich dla Tow. Oświaty Ludowej; inf. o książkach adresowych galicyjskich.
12 listów
Keywords: Lwów; Rada Szkolna Krajowa; Towarzystwo Oświaty Ludowej; Korespondencja; Informacja naukowa |kwerendy