Listy do Zygmunta Celichowskiego - Archiwum Biblioteki Kórnickiej (1869-1923); Celichowski, Zygmunt; Karłowicz, Jan; Krotoski, Kazimierz; Biblioteka Kórnicka (1881)
KROTOSKI KAZIMIERZ, historyk, pedagog i publicysta, dyrektor gimnazjum w Nowym Targu, delegat Rady Szkolnej Okręgu Poznańskiego, 1904-1920, (13), k. 35-51. - wypożyczenie broszur do artykułów prasowych o germanizacji i prześladowaniu dzieci polskich w zaborze pruskim; zbieranie materiałów do ``gabinetu starożytności polskich'' przy gimnazjum w Nowym Targu; o pomoc w uzyskaniu mieszkania dla nauczycielki w Kórniku.
39 listów
Keywords: Heidelberg; Uniwersytet; Kórnik; Lejda; Biblioteka; Holandia; Nowy Targ; Gimnazjum; Poznań; Towarzystwo Przyjaciół Nauk; Wilno; księgarnia - Orzeszkowa E. i Sp; Korespondencja; Oferty wydawnicze; Zbiory biblioteczne - |udostępnianie