Listy Leonarda Niedźwieckiego do Zygmunta Celichowskiego - Sawicz, Zabłocki Wojnisław Kazimierz; Zamoyska, Jadwiga z. Działyńskich; Zygmunt, Celichowski; Leonard, Niedźwiecki; Mikołaj, Akielewicz; Archiwum Biblioteki Kórnickiej (1869-1923); Biblioteka Kórnicka (1884)
Sprawy różne Zamoyskich; regulowanie długów BK za wyd. związane z Towarzystwem Nauk Ścisłych w Paryżu; projekt wyd. prac J.M. Hoene-Wrońskiego; fragment katalogu prac Hoene-Wrońskiego opracowany przez Bathildę Conseillant (dr.); zakup wyposażenia dla Szkoły Domowej Pracy Kobiet w Kórniku; starania o przejęcie funduszu pozostałego po Tytusie Działyńskim w Banku Angielskim w Londynie (akta i korespondencja dotycząca tej sprawy zob. BK 2911); wycinek z "Kuriera Polskiego w Paryżu", 40:1885 r. z wierszem przesłanym L. Niedźwieckiemu z Litwy; starania o informacje dotyczące średniowiecznych rkps. polskich mających się znajdować w mieście Mukden w Mandżurii; wiadomości z życia Polonii paryskiej, m.in. doniesienia o śmierci Ottona Siemaszki, Józefa Bohdana Zaleskiego, Michała Kleczkowskiego (załączony wycinek z "Le Soleil" z 29 III 1886), Świętosławy z Borzęckich Sienkiewiczowej, Karoliny z Iwanowskich Sayn-Wittgenstein, Mikołaja Akielewicza, o obchodach rocznic narodowych w Paryżu; wycinki z "Le Matin" i Le Gaulois", z 3 IV 1888 z opisem święconego u Zamoyskich w Paryżu; sprawy wyd. "Gramatyki języka litewskiego" M. Akielewicza nakładem BK (Poznań 1890); o pomoc dla rodziny M. Akielewicza i opracowanie jego życiorysu przez Wacława Gasztowtta (druk. we wstępie do "Gramatyki języka litewskiego"); wyjątki listów Aleksandra Stekerta do L. Niedźwieckiego dotyczące jego "Słownika biograficzno-historycznego Polski" (Kraków 1885) złożonego w komisie w Księgarni J.K. Żupańskiego w Poznaniu; zbiórka składek przez L. Niedźwieckiego w Paryżu na rzecz powodzian w Poznaniu (wycinek z "Le Monde" z odezwą, 1888); sprawy wyd. Towarzystwa Szerzenia wstrzemięźliwości w Poznaniu; o pomoc dla Samuela Dicksteina w jego pracy nad życiorysem J.M. Hoene-Wrońskiego (Kraków 1896); przesyłka skrzyni z dziełami Wrońskiego dla Dicksteina; o kierownictwie Szkoły Polskiej w Batignolles po śmierci jej dyrektora Stanisława Malinowskiego; o Leonie Ulrichu i jego tłumaczeniu dzieł Szekspira.
93 listy
Keywords: Kórnik; Szkoła Domowej Pracy Kobiet; Litwa; Londyn; Bank Angielski; Mukden; Mandżuria; Paryż; Towarzystwo Nauk Ścisłych; czasopismo - "Le Gaulois"; czasopismo - "Le Matin"; czasopismo - "Kurier Polski w Paryżu"; czasopismo - "Le Soleil"; czasopismo - "Le Monde"; Szkoła Batignolska (Paryż); Poznań; Księgarnia Jana Konstantego Żupańskiego; Towarzystwo Szerzenia Wstrzemięźliwości; Korespondencja