Listy ks. Ignacego Polkowskiego [...] do Zygmunta Celichowskiego - Karol, Beyer; Zygmunt, Celichowski; Polkowski Ignacy, ks.; Eustachy, Rogaliński; Chodyński Zenon, ks.; Marian, Czapski; Archiwum Biblioteki Kórnickiej (1869-1923); Biblioteka Kórnicka (1871)
POLKOWSKI IGNACY, ks., historyk, archiwariusz kapituły katedralnej w Krakowie, 1871-1876, (44), k. 1-76. - kwerendy dot. akt synodów diecezji włocławskiej dla ks. Zenona Chodyńskiego; kwerenda dotycząca książek do pracy Mariana Czapskiego "Historia powszechna konia" (Poznań 1874); oferty i sprzedaż rkps., dr., sztychów i obrazów; spisy sprzedanych przez I. Polkowskiego zbiorów i przekazanych mu w zamian nakładów BK; wypożyczenie rkps. i dr. do prac o Mikołaju Koperniku: "Żywot Kopernika" (Gniezno 1873), "Kopernikiana" (Gniezno 1873), "Album Kopernika" (Gniezno 1873); prace związane z jubileuszem 400-lecia urodzin Kopernika; sprawa portretu zamówionego przez Jana Działyńskiego u Jana Matejki; praca Erazma Rykaczewskiego nad tłumaczeniem dzieł Cycerona (wyd. nakł. BK, Poznań 1871-1879); pośrednictwo I. Polkowskiego w pertraktacjach o nabycie zbioru rkps. Wiktora Kalinowskiego; oferta K. Beyera sprzedaży rkps.; śmierć E. Rykaczewskiego i sprawa dokończenia jego przekładu Cycerona; pertraktacje o nabycie przez BK i wyd. odpisów dokumentów do panowania Stefana Batorego, zebranych przez E. Rykaczewskiego; praca nad dziełem "Katedra gnieźnieńska" (Gniezno 1874) oraz odezwa i bilet prenumeraty na to dzieło (dr.); kwerenda Z. Celichowskiego dotycząca kancjonałów i kantyczek biblioteki katedralnej w Gnieźnie; polecenie Adama Smoleńskiego do pracy w BK; informacja dla F. Piekosińskiego o egzemplarzu Zbiluta dla klasztoru w Łeknie w Archiwum Kapitulnym w Gnieźnie; uwagi o piśmie "Kórniczanin"; artykuły I. Polkowskiego w "Ateneum" o wyd. BK.
44 listy
Keywords: Gniezno; Biblioteka Kapitulna; katedra; Archiwum Kapitulne; Kórnik; Łekno pod Wągrowcem; klasztor cystersów; Toruń; Jubileusz 400-lecia urodzin Mikołaja Kopernika; Włocławek; diecezja; Korespondencja; Kwerendy; Oferty wydawnicze; Sprzedaż wydawnictw BK; Zbiory biblioteczne - |udostępnianie