Listy Józefa Rustejki [...] do Zygmunta Celichowskiego - Archiwum Biblioteki Kórnickiej (1869-1923); Józef, Rustejko; Leon, Bentkowski; Zygmunt, Celichowski; Władysław, Czartoryski; B., Dudek J.; J., Kasprowicz; Franciszek, Narbutt; NN; NN; Antoni, Ochocki; Michał, Piotrowski; et al. (1869)
RUSTEJKO JÓZEF, prof. w szkole batignolskiej, sekretarz Jana Działyńskiego w Paryżu, 1869-1875, (38), k. 1-68. - polecenia J. Rustejki w imieniu J. Działyńskiego, głównie w sprawach BK, jej wyd., finansowych i prywatnych Działyńskich, m.in. kwestia ewentualnego powtórnego wyd. ``Pamiętników'' Jana Duklana Ochockiego (wyd. I, Wilno 1857); sprawy stypendiów; wyd. BK w Paryżu, głównie z zakresu nauk ścisłych i ich ekspedycji do księgarń; pertraktacje o nabycie rkps. powieści historycznej W. Chomętowskiego ``Synowie hetmana''; zbiór rkps. Wiktora Kalinowskiego (ze zbiorów po Żegocie Onacewiczu); sprawy Stowarzyszenia Pomocy Naukowej i Towarzystwa Nauk Ścisłych w Paryżu; wyd. t. IX ``Acta Tomiciana''; zbiór Hipolita Skimborowicza; przesyłka Biblioteki Batignolskiej do Kórnika; wyd. homeograficzne przez Adama Pilińskiego nakł. BK.
42 listy
Keywords: Paryż; Biblioteka Szkoły Batignolskiej; Kórnik; księgozbiór Biblioteki Batignolskiej; Stowarzyszenie Pomocy Naukowej; Towarzystwo Nauk Ścisłych; Korespondencja; Wydawnictwa homeograficzne