Inwentarz rękopisów Biblioteki Kórnickiej opracowany przez Wojciecha Kętrzyńskiego, spisany ręką Kazimierza Chłapowskiego w r. 1870 - |"Literatura" - Archiwum Biblioteki Kórnickiej (1869-1923); Biblioteka Kórnicka (1870)
Obejmuje 296 pozycji rkps. historycznych.
Dokładniejszy opis inwentarza zob.: Grycz J.: "Bibliotekarze kórniccy". [w:] "Pamiętnik Biblioteki Kórnickiej", Z. 1:1929, s. s. 61-63; Keferstein H., Żurawska W.: "Bibliotekarska działalność Wojciecha Kętrzyńskiego". [w:] "Rocznik Olsztyński", Z. 7:1968, s. 82-84; Mężyński A.: "Biblioteka Kórnicka Jana Działyńskiego". [w:] "Pamiętnik Biblioteki Kórnickiej", Z. 12:1976, s. 163-165.
Keywords: Inwentarze; Inwentarz rękopisów; Zbiory biblioteczne - ewidencja