Dary, legaty, depozyty i wymiana książek i rękopisów - Archiwum Biblioteki Kórnickiej (1924-1952); Archiwum Państwowe Gdańsk; Archiwum Państwowe Poznań; Biblioteka Instytutu Śląskiego Cieplice-Zdrój; Biblioteka Kórnicka; Biblioteka Krajowej Rady Narodowej Warszawa; Biblioteka Miejska Bydgoszcz; Biblioteka Miejska Gdańsk; Biblioteka Narodowa (Warszawa); Biuro Międzynarodowej Wymiany Wydawnictw; Biblioteka Polskiego Instytutu Prasoznawczego Warszawa; Biblioteka Uniwersytecka Poznań; et al. (1945)
Archiwum Państwowe, Gdańsk, k. 111. Archiwum Państwowe, Poznań, k. 88, 95. - Archiwum Państwowe, Poznań, Kaczmarczyk Kazimierz - dyrektor, k. 87, 94. - Bastrzykowski Aleksander ks., Kunowo, k. 171. - Berkan Kazimiera, Poznań, k. 15, 17. - Biblioteka Instytutu Śląskiego, Cieplice-Zdrój, k. 122, 137, 138, 139, 140, 141, 153, 154. - Biblioteka Kórnicka, Kórnik, k. 48, 64, 72, 85, 124, 125, 160, 210. - Biblioteka Krajowej Rady Narodowej, Warszawa, k. 107. - Biblioteka Miejska, Bydgoszcz, Bełza Witold - dyrektor, k. 155, 157. - Biblioteka Miejska, Gdańsk, k. 212. - Biblioteka Narodowa, Warszawa, k. 163, 176, 186, 191, 195, 196, 199, 200, 216. - Biblioteka Narodowa, Biuro Międzynarodowej Wymiany Wydawnictw, Warszawa, k. 203. - Biblioteka Narodowa, Biuro Międzynarodowej Wymiany Wydawnictw, Koczorowski S. P., k. 60, 61, 62, 63, 78, 80, 92, 93. - Biblioteka Polskiego Instytutu Prasoznawczego, Warszawa, k. 179. - Biblioteka Uniwersytecka, Poznań, k. 10, 106. - Biblioteka Uniwersytecka, Poznań, Birkenamajer Alekasander - dyrektor, k. 46. - Biblioteka Uniwersytecka, Wrocław, k. 47, 58, 214. - Biblioteka Uniwersytecka, Wrocław, Knot Antoni - dyrektor, k. 96, 126, 128, 198, 217. - Bodniak Stanisław, k. 4, 6, 14, 22, 26, 28, 30, 31, 32, 35, 37, 39, 46, 49, 50, 51, 55, 66, 68, 76, 83, 84, 88, 95, 108, 114, 115, 117, 120, 128, 145, 148, 150, 152, 154, 157, 158, 164, 174, 177, 178, 181, 183, 184, 186, 188, 192, 196, 200, 201, 202, 204, 205, 206, 207, 208, 216, 218, 219. - Chojnacki Władysław, Kórnik, k. 24, 25, 49, 50, 75, 76, 77. - Czubek Franciszek, Malbork, k. 149, 150, 163, 164, 173, 174. - Dymek Leon, Poznań, k. 18, 19. - Encyklopedia Britannica, Chicago, k. 209. - Grześkowiak - burmistrz miasta Kórnika, k. 31. - Hahn Wiktor, Warszawa, k. 116, 117. - Instytut Bałtycki, Wydział Biblioteczny, Bydgoszcz, k. 109, 110, 146, 156, 159. - Instytut Historyczno-Literacki, Wrocław, k. 73. - Instytut Zachodni, Poznań, k. 26. - Jasińska Stanisława, 2, 3, 5, 9, 20, 21, 24, 47, 81, 93, 99, 105, 110, 111, 112, 134, 144, 166, 171, 190, 213. - Jaskólska Stefania, Mosina, k. 27, 28. - K[...] A., k. 8. - K[...] G., k. 11. - Komitet Kościuszkowski, Kraków, k. 65, 66, 67, 68, 69, 70. - Kuc Dymitr, Śrem, k. 142, 145, 220. - Labuda Gerard, Poznań, k. 115. - Łuczak Jadwiga, Kórnik, k. 45. - Majkowski Edmund ks., Kórnik k. 16, 21, 29, 30, 34, 35, 36, 37, 43, 44, 45, 59, 74, 89, 97, 102, 104, 105, 119, 170, 187, 190, 202, 211, 213. - Manteuffel Jarzy, Warszawa, k. 148, 151, 152, 158. - Miejskie Gimnazjum Koedukacyjne, Kórnik, k. 33. - Ministerstwo Kultury i Sztuki, Naczelna Dyrekcja Muzeów i Ochrony Zabytków, Warszawa, Kieszkowski Witold - Naczelny Dyrektor, k. 101. - Ministerstwo Oświaty, Warszawa, k. 197. - Ministerstwo Oświaty, Warszawa, Janiczek J. - Naczelnik Wydziału, k. 41, 103. - Ministerstwo Oświaty, Warszawa, Grycz J. - Naczelny Dyrektor Bibliotek, k. 40, 52, 53, 176, 177. - Ministerstwo Oświaty, Zbiornica Zbiorów Zabezpieczonych, Warszawa, k. 86. - Ministerstwo Sprawiedliwości, Warszawa, k. 90. - Muzeum Mikołaja Kopernika, Frombork, k. 178, 180, 181, 182. - Muzeum Wojska Polskiego, Warszawa, k. 143, 144. - Naczelna Dyrekcja Bibliotek, Warszawa, k. 207. - Orańska Józefa, Kórnik, k. 86. - Państwowy Instytut Książki, Łódź, k. 53, 54, 55, 56, 127, 129, 130, 131, 134, 135, 136, 167, 168, 169, 175. - Polish Research Centre, Londyn, k. 183, 184, 185. - Polski Czerwony Krzyż, Kórnik, k. 13. - Polskie Towarzystwo Ludoznawcze, Lublin, k. 132. - Redakcja Roczników Historycznych, Poznań, k. 113, 114. - Skałkowski Adam, Poznań, k. 121. - Slovansky ustav, Praha, k. 194. - Stelmachowska Bożena, Toruń, k. 83. - Swinarski Marian, Poznań, k. 193. - Szcz[...], k. 7. Szkoła Główna Handlowa, k. 42. - Tazbir Stanisław, Warszawa, k. 82. - Tomaszko J., Bnin, k. 205, 206. - Towarzystwo Miłośników Książki, Kraków, k. 85. - Towarzystwo Miłośników Stołecznego Miasta Poznania, Poznań, k. 20. - Uniwersytet Poznański, Zakład Inżynierii Leśnej, Poznań, Rafalski J. - kierownik Zakładu, k. 38, 39. - Urząd Miejski Stołecznego Miasta Poznania, k. 147, 172, 203, 204. - Wojciechowski Zygmunt, Poznań, k. 188. - Zaleska Julia, Zakopane, k. 118, 120. - Ziółkowski Tadeusz, Poznań, k. 32. - Związek Bibliotekarzy i Archiwistów Polskich, Warszawa, k. 123, 124. - Związek Muzeów w Polsce, Muzeum Narodowe, Kraków, k. 98, 99, 100.
Odpowiedzi BK z podpisami Stanisławy Jasińskiej i Stanisława Bodniaka
Keywords: Poznań; Instytut Zachodni; Biblioteka Uniwersytecka; Urząd Miejski Stołecznego Miasta Poznania; Towarzystwo Miłośników Stołecznego Miasta Poznania; Redakcja Roczników Historycznych; Uniwersytet. Zakład Inżynierii Leśnej; Praga; Slovansky ustav; Warszawa; Ministerstwo Kultury i Sztuki; Naczelna Dyrekcja Muzeów i Ochrony Zabytków; Biblioteka Krajowej Rady Narodowej; Biblioteka Narodowa; Biblioteka Narodowa. Biuro Międzynarodowej Wymiany Wydawnictw; Biblioteka Polskiego Instytutu Prasoznawczego; Ministerstwo Oświaty; Ministerstwo Oświaty; Zbiornica Zbiorów Zabezpieczonych; Ministerstwo Sprawiedliwości; Muzeum Wojska Polskiego; Naczelna Dyrekcja Bibliotek; Związek Bibliotekarzy i Archiwistów Polskich; Wrocław; Instytut Historyczno-Literacki; Bydgoszcz; Biblioteka Miejska; Instytut Bałtycki. Wydział Biblioteczny; Chicago; Encyklopedia Britannica; Cieplice-Zdrój; Biblioteka Instytutu Śląskiego; Frombork; Muzeum Mikołaja Kopernika; Gdańsk; Archiwum Państwowe; Kórnik; Polski Czerwony Krzyż; Miejskie Gimnazjum Koedukacyjne; Kraków; Komitet Kościuszkowski; Związek Muzeów; Muzeum Narodowe; Towarzystwo Miłośników Książki; Łódź; Państwowy Instytut Książki; Londyn; Polish Research Centre; Lublin; Polskie Towarzystwo Ludoznawcze