Prospekty i ogłoszenia księgarskie - Archiwum Biblioteki Kórnickiej (1953- ); Altenberg H. (F. H. Richter), Księgarnia (Lwów); Bazewicz J. M., Wydawnictwo (Warszawa); Biblioteka Kórnicka; Buchhandlung der Gebrüder Bornträger (Königsberg); Chociszewski Józef, Księgarnia i Handel Artystyczny (Poznań); Gebethner i Wolff, Księgarnia (Warszawa); Gerold & Cie, Buchhandlung (Wien); Gesellschaft zur Verbreitung Klassischer Kunst (Berlin); Glaser A. i Syn, |Biuro Techniczno-Handlowe (Poznań); Kamieński N. i Sp., Księgarnia (Poznań); Krawczyński A., Księgarnia (Lwów); et al. (1835)
Altenberg H. (F. H. Richter), Księgarnia, Lwów 1882-1908, nr 3-6. - Bazewicz J. M., Wydawnictwo, Warszawa [ok. 1907], nr 7. - "Biblioteka dzieł wyborowych", Warszawa [1899], nr 15. - "Biblioteka Polska", Kraków 1855-1869, nr 16-17, 21. - "Biblioteczka Rolnicza", Lwów [b.d.], nr 18. - Buchhandlung der Gebrüder Bornträger, Königsberg 1841, nr 19-20. -
Materiały wydzielone z dokumentów życia społecznego i przekazane do Archiwum Bibliotecznego w 2009 r.
Keywords: Bazylea; księgarnia - Hellmann Richard; Berlin; prospekt - "Gesamtkatalog der Preussischen Bibliotheken", prospekt; Preußische Druckerei- und Verlags-Aktiengesellschaft; Gesellschaft zur Verbreitung Klassischer Kunst (Berlin); Königsberg; księgarnia - Bornträger; Kraków; księgarnia - Jaworski Władysław; czasopismo, prospekt - "Czas"; prospekt - "Biblioteka Polska"; Lipsk; wydawnictwo - Hiersemann Karl W; wydawnictwo - Harrassowitz Otto; Lwów; czasopismo, prospekt - "Dziennik dla Wszytkich"; księgarnia - Gubrynowicz i Schmidt; Książnica-Atlas; księgarnia - Krawczyński A; Książnica Polska Towarzystwa Nauczycieli szkół Wyższych; Księgarnia "Lwowski Rój"; czasopismo, prospekt - "Biblioteczka Rolnicza"; księgarnia - Gubrynowicz i Syn; księgarnia - Altenberg H; księgarnia - Hölzeal; Norynberga; Kunstantiquariat Wendl; Paryż; Librairie Nationale D'Art et D'Histore; Poznań; księgarnia - Chociszewski Józef; Czcionkarnia T. H. Daszkiewicza; Glaser A. i Syn, Biuro Techniczno-Handlowe; księgarnia - Kamieński N. i Sp; Księgarnia Katolicka; prospekt - Leitgeber Jarosław i Sp; księgarnia - Leitgeber Mieczysław i Sp; Przemyśl; Książnica Naukowa; Rzym; Instituto Giovanni Treccani; The Direction of "Annales Minorum"; Warszawa; czasopismo, prospekt - "Kurier Warszawski"; czasopismo, prospekt - "Kurier Polski"; wydawnictwo - Bazewicz J. M; księgarnia - Gebethner i Wolff; Libraria Nova, Spółdzielnia Księgarsko-Wydawnicza; prospekt - "Biblioteka dzieł wyborowych"; księgarnia - Glücksberg Michał; Wien; księgarnia - Gerold & Cie; Wilno; Księgarnia św. Wojciecha. Oddział; Katalogi księgarskie; Księgarnie; Ogłoszenia; Prospekty