``Korespondencja Biblioteki Kórnickiej rozmaitej treści, 1884-1894'' - Archiwum Biblioteki Kórnickiej (1869-1923); Biblioteka Kórnicka; Boetticher Ernst, |Buchhandlung Berlin; Breitkopf & Härtel, |Buchhandlung und Buchdruckerei (Lipsk); Friedländer R. & Sohn, |Buchhandlung Berlin; Księgarnia Spółki Wydawniczej Polskiej Kraków; Merzbach Ludwik, |Księgarnia, drukarnia i zakład litograficzny (Poznań); Russell's Adolph |Verlag Münster; Spirgatis M., |Buchhandlung Lipsk; Towarzystwo Naukowe Akademików Polaków Gryfia; Towarzystwo Ogrodnicze Warszawskie; Towarzystwo Polskich Akademików ``Ognisko'' Czerniowce; et al. (1884)
1. Russell's Adolph Verlag, Münster (ogłoszenia wydawnicze), 1892, (2), k. 321-331. - 2. Słotwiński Adam ks.: ``List drugi otwarty do wszystkich rodziców, którym oświata ludowa leży na sercu z powodu sprawy wydawnictwa książek ludowych szkolnych, która traktowaną była w izbie sądowej we Lwowie dnia 21, 22, 23 listopada 1888 r. i 29 stycznia 1889 roku'', 1889, k. 198-199. - 3. Smolka Stanisław: ``Leo XIII. Pont[ifex] Max[imus] historiae studiis consulens Tabularii arcana reclustit anno MDCCCLXXXVI''. Odezwa o pomoc w sfinansowaniu wyprawy naukowej do Archiwum Watykańskiego, 1886, k. 45-46.
243 listy
Keywords: Majątek; dobra ziemskie; Wielkopolska; Berlin; księgarnia - Friedländer R. & Sohn; Deutschen Zoologische Gesellschaft; Księgarnia - Boetticher Ernst; Działyń pod Gnieznem; biblioteka; Frankfurt n. M; Księgarnia - Jügel Carl; Grylewo k. Wągrowca; Inowrocław; Kórnik; majętność; Kraków; Wystawa prac Artura Grottgera; Akademia Umiejętności; Lipsk; Towarzystwo Naukowe Societas Jablonoviana; księgarnia - Breitkopf & Härtel; Litwa; Lwów; Ormianie; Powszechna Wystawa Krajowa; Koło Literacko-Artystyczne; Biblioteka Poturzycka; Muzeum im. Dzieduszyckich; Zjazd (II) Historyków Polskich; Nowe Miasto Lubawskie; Osieczna; klasztor reformatów; Ostrów; Paradyż; klasztor cystersów; Paryż; Towarzystwo Nauk Ścisłych; Poczajów; drukarnia oo. bazylianów; Pomorze Gdańskie; Poznań; Archiwum Państwowe; Towarzystwo Przyjaciół Nauk; Towarzystwo Techników; księgarnia; drukarnia - Merzbach Ludwik; czasopismo - ``Goniec Wielkopolski''; czasopismo - ``Kurier Rolniczy''; Racibórz; czasopismo - ``Nowiny Raciborskie''; Rogalin; Biblioteka Raczyńskich; Schwerin; Verein für Meklemburgische Gesellschaft; Środa Wlkp; Sąd Powiatowy; Toruń; Kościół św. Jana; Wągrowiec; Wilanów; biblioteka wilanowska; Wrocław; czasopismo - ``Akademia Domowa Nauki Wszechstronnej''; Koło Polskie w Sejmie Pruskim; Lubeka; Verein für Lübeckische Geschichte und Alterthumskunde; Marburg; Königliche Universitäts-Bibliothek; czasopismo - ``Wolne Polskie Słowo''; Kassel; Verein für Hessische Geschichte und Landeskunde; czasopismo - ``Kurier Polski''; Księgarnia Spółki Wydawniczej Polskiej; Muzeum Techniczno-Przemysłowe; Księgarnia - Spirgatis M; Łopienno; Kościół św. Małgorzaty; czasopismo - ``Pobudka do Szerzenia Wstrzemięźliwości''; Czerniowce; Towarzystwo Polskich Akademików ``Ognisko''; Towarzystwo Polskie Bratniej Pomocy i Czytelni Polskiej; Gryfia; Towarzystwo Naukowe Akademików Polaków; Wystawa etnograficzna na wystawie rolniczo-przemysłowej; Krynica; Zjazd (IV) Lekarzy i Przyrodników Polskich; Warszawa; Towarzystwo Ogrodnicze Warszawskie; Wielkie Księstwo Poznańskie; Budapeszt; Muzeum Narodowe; Krotoszyn; Bractwo Strzeleckie; Münster; wydawnictwo - Russell Adolph; Nieśwież; Archiwum Radziwiłłów; Pałac Działyńskich; Informacja naukowa - |kwerendy; Konstytucja Trzeciego Maja