Listy Stanisława Karwowskiego do Zygmunta Celichowskiego - Archiwum Biblioteki Kórnickiej (1869-1923); Zygmunt, Celichowski; Kanty, Działyński Jan; Adam, Karwowski; Stanisław, Karwowski; Biblioteka Kórnicka (1870)
KARWOWSKI STANISŁAW, historyk, literat, nauczyciel gimnazjum, wiceprzewodniczący PTPN, 1870-1917, (69). - w tym list do J. Działyńskiego, 1870, k. 1. - wypożyczenie rkps. i dr. z BK do rozprawy doktorskiej ``De Livonia imperio Sigismundi Augusti regis Poloniae subiecta'' (Halle 1870; praca poszerzona: ``Wcielenie Inflant do Litwy i Polski 1558-1581''. Poznań 1873); o książki do pracy ``Kronika miasta Leszna'' (Poznań 1877); praca nauczycielska w Żaganiu; propozycja dla W. Zamoyskiego finansowania nakł. pracy S. Karwowskiego ``Wiek XVI, czyli dzieje odkryć, politycznych przeobrażeń i reformacji'' (wyd. Poznań 1881); sprawy związane z wyd. nakładem PTPN pracy S. Karwowskiego ``Gniezno'' (Poznań 1892) i pracą Z. Celichowskiego jako red. ``Rocznika PTPN''; tekst dedykacji tejże pracy Józefie z Piwkowskich Kleitz i jej uzasadnienie; środowisko pol. w Głubczycach na Śląsku; biblioteka Radolińskich w Jarocinie; dr. rozprawy ``Angielscy poeci i przyroda'' (wyd. ``Rocznik PTPN 22: 1896); wypożyczenie materiałów m.in. do prac: ''Klasztor panien cystersek w Ołoboku`` (Poznań 1899); ''Miasto Jarocin i jego dziedzice`` (Poznań 1903); konsultacje dotyczące hasła ''Kórnik`` oprac. przez S. Karwowskiego, oraz ''Kórnik-Biblioteka`` przez Z. Celichowskiego do ''Wielkiej encyklopedii ilustrowanej`` (t. 37-38, Warszawa 1905); wypożyczenie papierów rektora Marcina Gersza do artykułów dotyczących języka polskiego na Mazurach (zob. S. Karwowski: ''Z papierów rektora Gersza`` [w:] ''Przegląd Wielkopolski`` R. II: 1912, nr 16); o udostępnienie zbiorów BK Marii Steckiej; sprawy PTPN związane z funkcją S. Karwowskiego jako wiceprzewodniczącego; podziękowanie za kondolencje z powodu śmierci Marii z Pstrokońskich Karwowskiej 1917 r. (dr.); wycinek prasowy z nekrologiem S. Karwowskiego (dr.) i notatka Z. Celichowskiego o kilku pracach S. Karwowskiego.
71 listów
Keywords: Głubczyce; Gniezno; Inflanty; Jarocin; biblioteka Radolińskich; Kórnik; Litwa; Ołobok pod Kaliszem; klasztor cystersek; Poznań; czasopismo - ``Rocznik Towarzystwa Przyjaciół Nauk''; Towarzystwo Przyjaciół Nauk; Żagań; Korespondencja; Informacja naukowa - |kwerendy; Zbiory biblioteczne - |udostępnianie