Listy Stanisława Karwowskiego do Zygmunta Celichowskiego - Zygmunt, Celichowski; Kanty, Działyński Jan; Adam, Karwowski; Stanisław, Karwowski; Archiwum Biblioteki Kórnickiej (1869-1923); Biblioteka Kórnicka (1870)
KARWOWSKI STANISŁAW, historyk, literat, nauczyciel gimnazjum, wiceprzewodniczący PTPN, 1870-1917, (69). - w tym list do J. Działyńskiego, 1870, k. 1. - wypożyczenie rkps. i dr. z BK do rozprawy doktorskiej "De Livonia imperio Sigismundi Augusti regis Poloniae subiecta" (Halle 1870; praca poszerzona: "Wcielenie Inflant do Litwy i Polski 1558-1581". Poznań 1873); o książki do pracy "Kronika miasta Leszna" (Poznań 1877); praca nauczycielska w Żaganiu; propozycja dla W. Zamoyskiego finansowania nakł. pracy S. Karwowskiego "Wiek XVI, czyli dzieje odkryć, politycznych przeobrażeń i reformacji" (wyd. Poznań 1881); sprawy związane z wyd. nakładem PTPN pracy S. Karwowskiego "Gniezno" (Poznań 1892) i pracą Z. Celichowskiego jako red. "Rocznika PTPN"; tekst dedykacji tejże pracy Józefie z Piwkowskich Kleitz i jej uzasadnienie; środowisko pol. w Głubczycach na Śląsku; biblioteka Radolińskich w Jarocinie; dr. rozprawy "Angielscy poeci i przyroda" (wyd. "Rocznik PTPN 22: 1896); wypożyczenie materiałów m.in. do prac: "Klasztor panien cystersek w Ołoboku" (Poznań 1899); "Miasto Jarocin i jego dziedzice" (Poznań 1903); konsultacje dotyczące hasła "Kórnik" oprac. przez S. Karwowskiego, oraz "Kórnik-Biblioteka" przez Z. Celichowskiego do "Wielkiej encyklopedii ilustrowanej" (t. 37-38, Warszawa 1905); wypożyczenie papierów rektora Marcina Gersza do artykułów dotyczących języka polskiego na Mazurach (zob. S. Karwowski: "Z papierów rektora Gersza" [w:] "Przegląd Wielkopolski" R. II: 1912, nr 16); o udostępnienie zbiorów BK Marii Steckiej; sprawy PTPN związane z funkcją S. Karwowskiego jako wiceprzewodniczącego; podziękowanie za kondolencje z powodu śmierci Marii z Pstrokońskich Karwowskiej 1917 r. (dr.); wycinek prasowy z nekrologiem S. Karwowskiego (dr.) i notatka Z. Celichowskiego o kilku pracach S. Karwowskiego.
71 listów
Keywords: Głubczyce; Gniezno; Inflanty; Jarocin; biblioteka Radolińskich; Kórnik; Litwa; Ołobok pod Kaliszem; klasztor cystersek; Poznań; czasopismo - "Rocznik Towarzystwa Przyjaciół Nauk"; Towarzystwo Przyjaciół Nauk; Żagań; Korespondencja; Informacja naukowa - |kwerendy; Zbiory biblioteczne - |udostępnianie