Listy do Zygmunta Celichowskiego - Oswald, Balzer; Aleksander, Baraniecki Marian; Zygmunt, Celichowski; Archiwum Biblioteki Kórnickiej (1869-1923); Biblioteka Kórnicka (1882)
1) BALZER OSWALD, historyk prawa, prof. uniw. we Lwowie, 1891-1922, (30), k. 50-105. - wypoż. rkps. i st.dr. ("Statuty Kazimierza Wielkiego", "Acta Tomiciana", konstytucje sejmowe, edykty, uniwersały, statuty ziemskie, statut prawa ormiańskiego) do wyd. "Corpus iuris polonici" (vol. III-IV, Kr. 1906-1910) oraz prac z zakresu prawa pol. i ormiańskiego; praca Antoniego Plutyńskiego nad indeksem do wyd. "Acta Tomiciana"; zawiązanie Tow. dla Popierania Nauki Polskiej we Lwowie; o pośrednictwo w wypoż. rkps. "Acta Tomiciana" z bibl. rogalińskiej Raczyńskich; zawiadomienie o ślubie córki Heleny z Piotrem Szadkowskim; dary wyd. Biblioteki Kórnickiej i uwagi O. Balzera o nich.
54 listy
Keywords: Ormianie; Lwów; Towarzystwo dla Popierania Nauki Polskiej; Paryż; Towarzystwo Nauk Ścisłych; Korespondencja; Kwerendy; Wydawnictwa BK; Zbiory biblioteczne - |udostępnianie