Listy Adolfa Pawińskiego [...] do Zygmunta Celichowskiego - Archiwum Biblioteki Kórnickiej (1869-1923); Zygmunt, Celichowski; Adolf, Pawiński; J., Adamczewski; Kujot Stanisław, ks.; Mikołaj, Lubowicz; Józef, Przyborowski; Biblioteka Kórnicka; Archiwum Główne Warszawa; Archiwum Miejskie Gdańsk; Bractwo Strzeleckie (Bnin); Lubowicz Mikołaj; et al. (1870)
PAWIŃSKI ADOLF, historyk, prof. Uniwersytetu Warszawskiego, naczelnik Arch. Głównego w Warszawie, 1870-1893, (15), k. 1-27. - materiały do wyd. ``Acta Tomiciana'' w Archiwum Miejskim w Gdańsku; kopiowanie materiałów do tego wydania w Archiwum Głównym i rachunki kopisty J. Adamczewskiego 1874; dary wyd. BK; kandydatura Józefa Przyborowskiego na katedrę literatury polskiej Uniwersytetu Warszawskiego; o udostępnienie zbiorów BK Mikołajowi Lubowiczowi; odpis przywileju Bractwa Strzeleckiego w Bninie z Archiwum Głównego; materiały do wyd. ``Lites'' tamże i ich odpisy; kwerenda Z.C. dotycząca aktu granicznego Wielkopolski z Księstwem Głogowskim z 1528 do wyd. (Poznań 1900); odpowiedź na propozycję Z.C. współpracy z ``Rocznikiem PTPN''; informacja dla ks. Stanisława Kujota o materiałach do sprawy toruńskiej z 1724 r. (zob. AB 31); propozycja napisania artykułu dla ``Ateneum'' dotyczącego niemieckiej reformy szkolnej; o dane bibliograficzne dotyczące wydania ``Lites'' dla omówienia go w ``Jahresberichte der Geschichtswissenschaften für Jahr 1891''; uwagi dotyczące tekstu materiałów do t. X ``Acta Tomiciana''.
15 listów
Keywords: Bnin; Bractwo Strzeleckie; Gdańsk; Archiwum Miejskie; Księstwo Głogowskie; Poznań; czasopismo - ``Rocznik Towarzystwa Przyjaciół Nauk''; Warszawa; uniwersytet; Archiwum Główne; czasopismo - ``Ateneum''; Wielkie Księstwo Poznańskie; Wielkopolska; Korespondencja