Listy Wincentego Zakrzewskiego [...] do Zygmunta Celichowskiego - Archiwum Biblioteki Kórnickiej (1869-1923) (1874)
kwerenda dotycząca źródeł do czasów Stefana Batorego i Zygmunta III, głównie diariuszów sejmowych do wyd. Komisji Historycznej Akademii Umiejętności; losy spuścizny po ks. I. Polkowskim w związku ze staraniami o rewindykację rkps. BK wypożyczonych przez niego; sprawa rkps. (BK 194) przesłanego do Wiednia Lajosowi Thalóczyemu przez Akademię Umiejętności; starania Władysława Zamoyskiego o znalezienie kontynuatora wyd. ``Lites''.
22 listy
Keywords: Kraków; czasopismo - ``Przegląd Krytyczny''; Akademia Umiejętności; Uniwersytet Jagielloński; Wiedeń; Korespondencja