Katalog księgozbioru Biblioteki Kórnickiej z zakresu nauk ścisłych i przyrodniczych mieszczącego się w pawilonie parkowym - Bauza Piotr, ks.; Leon, Bentkowski; Zygmunt, Celichowski; Kazimierz, Chłapowski; Franciszek, Sempiński; Archiwum Biblioteki Kórnickiej (1869-1923); Biblioteka Kórnicka (1872)
I. Katalog książkowy sporządzony w l. 1885-1891 pod kierunkiem Zygmunta Celichowskiego przez pomocników bibliotecznych: Franciszka Sempińskiego (matematyka), Józefa Siemianowskiego (wojskowość), Piotra Bauzy (inne działy), uzupełniany przez Z. Celichowskiego do 1906 r., w 3 tomach (opis zob. Grycz Józef: "Bibliotekarze kórniccy". [w:] "Pamiętnik Biblioteki Kórnickiej", Z. 1:1929, s. 70-71).
8 woluminów, w tym 3 poszyty i 5 pudeł - I: 329 k. (658 s.); II: 332 k. (664 s.); III: 267 k. (534 s.); IV: 1308 k.; V: 599, 488 k.; VI: 780, 180 k.; VII: 168, 570 k.; VIII: 946, 29, 83, 28 k.
Keywords: Katalogi