[Zakup książek i rękopisów]. |``Abonamenty'' - Archiwum Biblioteki Kórnickiej (1924-1952); Drukarnia i Księgarnia Św. Wojciecha (Poznań); Główna Księgarnia Wojskowa Warszawa; Instytut Bałtycki Gdynia; Instytut Historii Społecznej i Gospodarczej Lwów; Księgarnia i Dom Wydawniczy Trzaska, Evert i Michalski (Warszawa); Zakład Architektury i Historii Sztuki; Polskie Towarzystwo Heraldyczne Warszawa; Polskie Towarzystwo Historyczne Lwów; Polskie Towarzystwo Krajoznawcze Warszawa; Stowarzyszenie Przyjaciół Muzeum Wojska; Towarzystwo Literackie im. Adama Mickiewicza Lwów; et al. (1931)
Prenumerata następujących czasopism i wydawnictw seryjnych, wraz z miejscem zakupu: Archiw für Reformationsgeschichte, Księgarnia Św. Wojciecha, k. 1. - Ateneum Wileńskie, Księgarnia Św. Wojciecha, Wileńskie Towarzystwo Przyjaciół Nauk, k. 2. - Dziennik Poznański, k. 3. - Język Polski, Towarzystwo Miłośników Języka Polskiego, Kraków, k. 4. - Insurekcje, k. 5. - Kasprowicz. Przekłady, k. 6. - Komunikat Związku Muzeów w Polsce, Kraków, k. 7. - Kurjer Poznański, k. 8. - Kwartalnik Historyczny, Polskie Towarzystwo Historyczne, Lwów, k. 9. - Miesięcznik Heraldyczny, Polskie Towarzystwo Heraldyczne, Warszawa, k. 10. - Pamiętnik Historyczno-Prawny, Lwów, k. 11. - Pamiętnik Literacki, Towarzystwo Literackie im. A. Mickiewicza, Lwów, k. 12. - Pamiętnik Warszawski, k. 13. - Polska. Jej dzieje i kultura, Księgarnia Jagiellońska, k. 14. - Polska w krajobrazie i zabytkach, k. 15. - Przegląd Bibljoteczny, Poznańsko-Pomorskie Koło Związku Bibljotekarzy Polskich, Poznań, k. 16. - Przegląd Historyczny, Księgarnia Św. Wojciecha, Towarzystwo Miłośników Historii, Warszawa, k. 17. - Przegląd Współczesny, Księgarnia Św. Wojciecha, k. 18. - Revue Historique, Księgarnia Św. Wojciecha, k. 20. - Rocznik Polskiego Towarzystwa Heraldycznego, k. 21. - Ruch Literacki, Księgarnia Św. Wojciecha, k. 22. - Silva Rerum, Towarzystwo Miłośników Książki, Kraków, k. 23. - Słownik Morski, Księgarnia Św. Wojciecha, k. 24. - Literatura powszechna, Wielka, Księgarnia Św. Wojciecha, k. 26. - Centralblatt für Bibliothekswesen, Księgarnia Św. Wojciecha, k. 27. - Wielka Historja Powszechna, Księgarnia Św. Wojciecha, k. 28. - Strażnica Zachodnia, Księgarnia Św. Wojciecha, k. 29. - Polska Gazeta Introligatorska, Poznań, k. 30. - Przegląd Historyczno Wojskowy, Wojskowe Biuro Historyczne, Warszawa, k. 31. - Geografja, W. Powszechna, Trzaska, Evert i Michalski, Warszawa, k. 32. - Broń i Barwa, Stowarzyszenie Przyjaciół Muzeum Wojska, k. 33. - Bibljografja hist. Wielkopolski, Towarzystwo Miłośników Historii , Poznań, k. 34. - Encyklopedia Wojskowa, Główna Księgarnia Wojskowa, Warszawa, Księgarnia Św. Wojciecha, k. 35. - Roczniki dziejów społecznych i gospodarczych, Towarzystwo Naukowe we Lwowie, k. 36. - Wielka Wojna, Trzaska, Evert i Michalski, Warszawa, k. 37. - Marchołt=Glossy, Warszawa, k. 38. - Polski Słownik Biograficzny, Kraków, k. 38v. - Baltic Countries, Instytut Bałtycki, Gdynia, k. 39. - Niepodległość, Główna Księgarnia Wojskowa, Warszawa, k. 40. - Słownik Geograficzny, Polskie Towarzystwo Krajoznawcze, Warszawa, k. 41. - Biuletyn Historii Sztuki, Zakład Architektury i Historii Sztuki Politechniki w Warszawie, Warszawa, k. 41v. - Nowa Książka, Trzaska, Evert i Michalski, Warszawa, k. 42v. - Badania z dziejów społecznych i gospodarczych, Instytut Historii Społecznej i Gospodarczej, Lwów, k. 43v. - Archeion, Wydawnictwo Ministerstwa W.R. i O.P., Warszawa, k. 44v. - Jantar, Instytut Bałtycki, Gdynia, k. 45v. - Dawna Sztuka, Zakład Narodowy im. Ossolińskich, Lwów, k. 46v. - Dawny Słownik Języka Polskiego, Trzaska, Evert i Michalski, Warszawa, k. 47v. - Atlas Geograficzny, Trzaska, Evert i Michalski, Warszawa, k. 48. - Wiadomości Numizmatyczno-Archeologiczne, Towarzystwo Numizmatyczne, Kraków, k. 49v. - Człowiek. Jego Razy i Życie, Trzaska, Evert i Michalski, Warszawa, k. 50v. - Philobiblon, k. 51v.
k. 19, 25, 52-62 puste; k. 3, 21 przekreślone.
Keywords: Gdynia; Instytut Bałtycki; Kraków; Towarzystwo Miłośników Książki; Związek Muzeów w Polsce; Polski Słownik Biograficzny; Towarzystwo Miłośników Języka Polskiego; Towarzystwo Numizmatyczne; Lwów; Towarzystwo Literackie im. Adama Mickiewicza; Zakład Narodowy im. Ossolińskich; Instytut Historii Społecznej i Gospodarczej; Polskie Towarzystwo Historyczne; Pamiętnik Historyczno-Prawny; Towarzystwo Naukowe; Poznań; Polska Gazeta Introligatorska; Towarzystwo Miłośników Historii; Dziennik Poznański; czasopismo - Kurjer Poznański; Związek Bibliotekarzy Polskich. Koło Poznańsko-Pomorskie; Warszawa; Wojskowe Biuro Historyczne; Główna Księgarnia Wojskowa; Marchołt=Glossy; Pamiętnik Warszawski; Politechnika Warszawska. Zakład Architektury i Historii Sztuki; Polskie Towarzystwo Heraldyczne; Polskie Towarzystwo Krajoznawcze; Wydawnictwo Ministerstwa W.R. i O.P; Księgarnia i Dom Wydawniczy Trzaska; Evert i Michalski; Wilno; Wileńskie Towarzystwo Przyjaciół Nauk; Ateneum Wileńskie; Zbiory biblioteczne - |gromadzenie