``Korespondencja Biblioteki Kórnickiej, 1878 [...] 1884'' - Archiwum Biblioteki Kórnickiej (1869-1923); Biblioteka Kórnicka; Calvary S. & Co., Verlagsbuchhandlung (Berlin); Czytelnia Polska Akademików Górniczych Leoben; Deutsche Anthropologische Gesellschaft Berlin; Gebethner i Wolff, |Księgarnia Warszawa; Günther Carl, |Photographische Verlag Berlin; Jolowicz Józef, |Księgarnia Poznań; Kaiserliche Akademie der Wissenschaften Wiedeń; Komitet Wystawy Rolniczo-Przemysłowej (Przemyśl); Kurnatowski & Co., |Antykwariat Kraków; Lange J. B., |Księgarnia Gniezno; et al. (1877)
Altmann Karol Fryderyk Wilhelm, superintendent ostrzeszowski, 1879, (4), k. 168, 173-174, 177-179, o spis dubl. BK; propozycja wydania nakł. BK Samuela ze Skrzypny Twardowskiego ``Legacji ks. Krzysztofa Zbaraskiego'' z rkps. Biblioteki Raczyńskich w Poznaniu; oferta sprzedaży st. dr.; popularyzacja literatury polskiej na Śląsku; drukarnie w Brzegu w pierwszej połowie XIX w. - Arvay Edward, księgarz i drukarz w Rzeszowie, 1880, k. 227, oferta sprzedaży dr. ``Kroniki polskiej'' Marcina Bielskiego z r. 1597. - Bentkowski Leon, 1878-1880, (3), k. 58-59, 162-163, 197-198, przewóz zbiorów muzealnych Czartoryskich z Kórnika do Krakowa i wybór eksponatów na wystawę paryską 1879 r.; sytuacja ks. Ignacego Polkowskiego w Krakowie; przygotowania do wystawy sobiescianów 1880 r. - Biedowicz St., gorzelnik, 1881, k. 283-284, oferta sprzedaży dr. XIX w. - Bierzyński Roman, publicysta i literat, członek Rady Stanu Królestwa Polskiego, 1878, k. 46-47, dary prac własnych dla BK; uwagi o papierach po Aleksandrze Wielopolskim; o odpis mowy Władysława Niegolewskiego w sejmie pruskim. - Boehm (Böhm), nauczyciel gimnazjum w Śremie, 1878, k. 54-55, dar wyd. BK. - Borucki Leon, 1881, k. 285-286, zakup wyd. matematycznych BK. - Bülow Gottfried von, archiwista Archiwum Państwowego w Szczecinie, 1878, k. 39-40, dar wyd. BK dla Archiwum. - Bułakowski [?], 1884, k. 352-253, konsultacja dotycząca ceny Biblii Leopolity z 1561. - Callier Edmund, literat i historyk, 1878, k. 122-123, oferta sprzedaży st.dr. z oficyny Melchiora Nehringa w Toruniu. - Calvary & Co., Verlag-Buchhandlung und Antiquariat, Berlin, 1882,, k. 313, oferta sprzedaży dzieła Mateusza z Krakowa. - Chrustowicz Wawrzyniec ks., 1880, (3), k. 219-222, 225-226, sprawa druku ``Mowy na żałobnym nabożeństwie za duszę św. p. hr. Jana Działyńskiego'' (Poznań 1880). - Czarnowski Stanisław, literat, historyk prasy, właściciel księgarni w Warszawie, 1880, k. 252, o katalog wydawnictw BK. - Czartoryska Elżbieta z Działyńskich, 1878-1879, (2), k. 124-125, 135-136, zakup wydawnictw BK. - Czytelnia Polska Akademików Górniczych w Leoben (podpis: Erazm Barącz przewodniczący i [?] Karnecki sekretarz), 1879, k. 184-185, zaproszenie na ``wieczorek muzykalno-literacki ku uczczeniu 24-tej rocznicy zgonu Adama Mickiewicza''.
180 listów
Keywords: Barycz; rz; Berlin; Towarzystwo Literackie (akademickie); księgarnia - Calvary S. & Co; Sejm Pruski; Photographische Verlag - Günther Carl; Brzeg Śląski; drukarnie; Gniezno; Biblioteka Kapitulna; Księgarnia - Lange J. B; Kraków; księgarnia - Kurnatowski & Co; Biblioteka Czartoryskich; Wystawa Zabytków z Epoki Jana III Sobieskiego; Zjazd Historyczny im. Jana Długosza; Kraków czasopismo - ``Gazeta Krakowska''; Leoben; Czytelnia Polska Akademików Górniczych; Lipsk; Towarzystwo Naukowe Akademików Polaków; Londyn; ``Encyklopedia Britannica''; Lwów; Zakład Narodowy im. Ossolińskich; Pakość; Paryż; Wystawa światowa; Towarzystwo Nauk Ścisłych; Biblioteka Polska; Poznań; Kantor spedycyjny i komisowy - Freudenreich & Cynka; Towarzystwo Przyjaciół Nauk; czasopismo - ``Rocznik Towarzystwa Przyjaciół Nauk''; księgarnia - Jolowicz Józef; czasopismo - ``Dziennik Poznański''; Stowarzyszenie Drukarzy Polskich; Biblioteka Raczyńskich; księgarnia - Żupański Jan Konstanty; Przemyśl; Komitet Wystawy Rolniczo-Przemysłowej; Wystawa Rolniczo-Przemysłowa; Śląsk; Szczecin; Archiwum Państwowe; Toruń; Towarzystwo Naukowe; Třeboň; archiwum; Ujście; Warszawa; Biblioteka Ordynacji Krasińskich; Księgarnia - Bogucki A.B; księgarnia - Gebethner i Wolff; czasopismo - ``Zdrowie''; Weende pod Getyngą; Pergament Papier-Fabarik - Rube R. & Co; Wiedeń; Kaiserliche Akademie der Wissenschaften; Żagań; Deutsche Anthropologische Gesellschaft; Barycz rz; Kórnik; zbiory muzealne; Księgarnia - Wagner Franz; czasopismo - ``Gazeta Narodowa''; czasopismo - ``Ruch Literacki''; czasopismo - ``Pamiętnik Towarzystwa Nauk Ścisłych w Paryżu''; czasopismo - ``Le Gaulois''; Towarzystwo Historyczno-Literackie; Zakład litograficzny - Szulc Teodor; czasopismo - ``Warta''; księgarnia - Sussmann H. J. & Sohn; czasopismo - ``Oświata''; Korespondencja; Australia - etnografia; Księgarnie; Muzeum - |Zamek Kórnicki - zbiory; Zamek Kórnicki